Woningnood bestrijden: meer aandacht voor bijzondere woonvormen
Dat we in Nederland kampen met een fiks woningtekort is algemeen bekend. Zo meldt ABF Research in 2023 een landelijk tekort van 390.000 woningen. Een antwoord op de woningnood is bouwen. Maar hoe? Als het aan mij ligt krijgen bijzondere woonvormen een prominentere rol in de oplossing van de woningnood.
Naast het feit dat bijzondere woonvormen een veelbelovende oplossing bieden voor het woningtekort, zijn ook steeds meer mensen geïnteresseerd in dit fenomeen. Zo is er steeds meer animo voor collectieve, ecologische woonvormen. Dit vraagt om creativiteit, kennis van de doelgroep en maatwerk. Zaken waar wij als Mecus graag in investeren.
Collectief wonen
De vraag naar compactere woningen gecombineerd met gemeenschappelijke voorzieningen neemt gestaag toe. Aan de bovenkant van de markt, bijvoorbeeld ouderen die nog in eengezinswoningen wonen. Maar ook aan de onderkant van de markt, zoals (alleenwonende) starters. Zij kiezen liever voor een wat kleinere woonruimte, in combinatie met gedeelde voorzieningen.
Denk bijvoorbeeld aan een gedeelde werkruimte, logeerkamer of wasruimte. De beweegredenen hiervoor kunnen variëren van kostenoverwegingen tot gedeelde ecologische waarden. Als projectontwikkelaar zijn wij nauw betrokken bij een CPO-project in Zetten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap), waarbij we merken dat een unieke aanpak vereist is, met nadruk op maatwerk in plaats van gestandaardiseerde aanpak.
Verschuivende gezinsstructuur
Een belangrijke oorzaak van het woningtekort is gezinsverdunning. Onze perceptie van het traditionele gezin is de afgelopen jaren ingrijpend veranderd, wat heeft geleid tot een afname van het aantal bewoners per woning. Hierdoor zijn er meer woningen nodig om hetzelfde aantal inwoners te huisvesten. Als gevolg hiervan is er minder vraag naar grote gezinswoningen.
Het huidige woningaanbod en beleid sluit niet optimaal aan op deze veranderende behoeften. Zo dateert het parkeerbeleid bijvoorbeeld al van 2016. Dat is inmiddels alweer zeven jaar geleden. In die tijd heeft de samenleving zich snel ontwikkeld. De vraag naar diverse woningtypen is gegroeid en rijkt verder dan de gebruikelijke rijtjeshuizen en twee-onder-een-kapwoningen.
Buiten de beleidskaders treden
Om hier verandering in te brengen is lef nodig. Het is aan de gemeenten om buiten de vertrouwde beleidskaders te denken wanneer projecten hierom vragen. Momenteel wordt een plan doorgaans beoordeeld door de Regiekamer binnen de gemeente, waar deskundigen op het gebied van milieu, verkeer, stedenbouw en natuur zitting hebben. Per discipline wordt een advies gegeven op basis van traditionele beleidskaders. CPO-projecten vragen om een meer integrale aanpak.
De huidige generatie en toekomstige generaties kijkt heel anders naar mobiliteit en huisvesting. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van openbaar vervoer of de groeiende populariteit van deelauto’s. Daarom is het belangrijk om de parkeernorm op basis van een standaard woonwijk los te laten.
Pilotprojecten
Wij nodigen gemeenten dan ook van harte uit om gezamenlijk pilotprojecten uit te voeren. Zodat we samen bijzondere projecten kunnen realiseren, waar markt voor is. Die naadloos aansluiten op de behoeften van de doelgroep. Doordat we hen al in een vroeg stadium uitnodigen aan tafel en zo hun behoeften identificeren. Nog vóórdat we naar de tekentafel gaan.
Uitnodigen aan de tekentafel
Bij CPO-projecten hebben we namelijk te maken met een groep mensen met vaak heel specifieke behoeften. Daarnaast ontbreekt het in zulke collectieven vaak aan kennis op het gebied van ontwikkelen en ervaring in communicatie met de overheid. Daar ondersteunen wij CPO-groepen graag bij.
Norm doorbreken
Wil jij de norm doorbreken en de kracht van collectiviteit te omarmen? Heb je al een collectief gevormd voor een bijzondere woonvorm, maar weten jullie niet waar te beginnen? Wij bij Mecus staan klaar om jullie visie te verwezenlijken. Of jullie nu dromen van een duurzame ecowijk, een innovatieve woongemeenschap of een gedeeld woonconcept. Wij hebben de ervaring, kennis en passie om samen met jullie een unieke woonomgeving te creëren.
Wij ondersteunen jullie vanaf de allereerste brainstormsessie tot het daadwerkelijke ontwerp en de realisatie. Neem vandaag nog contact met ons op via e-mail of bel 026 – 206 21 74.