Bavo Kerk Angeren

Duurzame en maatschappelijke herbestemming

De nieuwe eigenaar van de Bavo Kerk in Angeren wilde het gebouw en de bijbehorende pastorie graag herbestemmen. De pastorie heeft een woonfunctie gekregen, maar voor de kerk moest ook naar een goede invulling gezocht worden. Daarom schakelde hij Mecus in. De oorspronkelijke intentie was om appartementen in de kerk te realiseren, maar dit bleek niet haalbaar vanwege de kosten en technische beperkingen. Mecus trad op als vastgoedadviseur en kwam met een geoptimaliseerd plan met zorgeenheden in de kerk en toevoeging van nieuwbouw zorgeenheden buiten de kerk.

Bravo Kerk

De oorspronkelijke Sint Bavokerk in Angeren werd tijdens de Tweede Wereldoorlog – in 1944 – volledig verwoest. In 1953 werd daarom een nieuwe kerk gebouwd op dezelfde grond. Architect Nico van der Laan ontwierp de kerk in de stijl van de Bossche School. Het had al geruime tijd de status van gemeentelijk monument. Als gevolg van teruglopend kerkbezoek, werd de kerk in januari 2021 aan de erediensten onttrokken en verkocht aan een inwoner van Angeren. Hij wilde de kerk graag behouden voor Angeren en schakelde Mecus daarom in om de kerk te transformeren en te herbestemmen.

Experts ingeschakeld

Om tot een passende oplossing te komen, zocht Mecus contact met  experts op het gebied van monumenten. Projectontwikkelaar Sander Maartense vertelt hierover: “Voor dit project schakelden we de specialisten Braaksma & Roos Architecten BV in. We hebben eerder succesvol samengewerkt met Braaksma & Roos. Samen zochten we naar een invulling met een maatschappelijke functie en zorgeenheden.  Volgens Roos lagen er mogelijkheden voor een haalbare herbestemming met zorgeenheden, waarbij de kerk als geheel behouden blijft en er naast de kerk nieuwbouw toegevoegd wordt.”

Over dit project

Locatie:

Bavo Kerk in Angeren

Opdracht:

herbestemming kerk

Omvang:

24 zorgeenheden

Rol Mecus:

Planontwikkelaar

Adviseur:

Braaksma & Roos Architecten BV

Begin 2022

Eigenaar van de kerk schakelt Mecus in voor de herbestemming

Mei 2022

Mecus presenteert de haalbaarheidsstudie in samenwerking met Braaksma & Roos Architecten BV

April 2023

Mecus presenteert een aanvullende studie (eindbeeld haalbaarheidsstudie) samen met Braaksma & Roos Architecten BV

Augustus 2023

Intentieovereenkomst is getekend tussen eigenaar en zorgpartij.

Gemeentelijk monument

Voor een haalbaar plan zijn er voldoende zorgeenheden nodig. Deze kunnen niet allemaal in de kerk gerealiseerd worden zonder grote ingrepen in de gevels en daken te verrichten. Sander: “Omdat het een gemeentelijk monument is, is dat niet mogelijk.

Er is voor gekozen om binnen de mogelijkheden die de kerk biedt zorgeenheden en gemeenschappelijke functies in te passen en tegelijk een deel van de zorgeenheden buiten de kerk te realiseren.”

Duurzame en maatschappelijke herbestemming

De gemeente is blij dat het gebouw behouden blijft voor de regio, maar vooral dat het gebouw een maatschappelijke functie krijgt. Sander legt uit: “Voor de eigenaar is het ook belangrijk dat de kerk behouden blijft. En dat we er een nieuwe, waardevolle functie aan geven, gezien zijn band met de regio. Met dit project streven we naar een duurzame herbestemming waarbij de historische waarde van de kerk behouden blijft en we tegelijkertijd voldoen aan de behoeften van de lokale gemeenschap.”

Voor dit project schakelden we Braaksma & Roos Architecten BV in, specialisten in monumentale bouw en transformaties

,,