Ceylonpoort Haarlem

Van kantoorgebouw naar huurappartementen

Een transformatie van het 17.500 m2 grote kantoorgebouw Ceylonpoort in Haarlem naar 162 duurzame appartementen. Inclusief de nieuwbouw van een parkeergarage voor 100 auto’s. Mecus werd ingeschakeld voor het technische deel van het projectmanagement.

Over de Ceylonpoort Haarlem

De Ceylonpoort werd in 1973 gebouwd en diende lange tijd als kantoorgebouw voor de Verenigde Nederlandse Uitgeversbedrijven (VNU). In 2019 schakelde Going Dutch Development Mecus in voor de transformatie van het kantoorgebouw. Projectontwikkelaar Jan Warnshuis vertelt: “Wij namen het technische deel van het projectmanagement op ons. Het plan was al gauw duidelijk: zoveel mogelijk huurwoningen, mét buitenruimte. Vooral dit laatste bracht de nodige uitdagingen met zich mee.”

Buitenruimte creëren

Omdat het gebouw oorspronkelijk als kantoorgebouw is ontworpen, waren er nog geen buitenruimtes. Er moest dan ook worden onderzocht of en hoe het skelet van het huidige gebouw in staat is om balkons te dragen. Jan: “Daarvoor schakelden we Bouwadviesbureau Strackee in. Zij waren ook als constructeurs betrokken bij de bouw van het kantoorgebouw. Met hen onderzochten we hoe we de structuur van het gebouw zo konden aanpassen dat het balkons kon dragen. En hoe er buitenruimte kon worden gecreëerd voor de appartementen zonder balkon.”

Oplevering 2024

Nadat de omgevingsvergunning was verleend, werd de aanvraag ingediend voor een bouwvergunning en in augustus 2022 startten de sloopwerkzaamheden. Momenteel zijn de nieuwbouwwerkzaamheden in volle gang en de oplevering vindt plaats in 2024.

Over dit project

Locatie: Haarlem
Uitdaging : transformatie kantoorgebouw naar woningen
Omvang: 162 appartementen en een nieuwbouw parkeergarage voor 100 auto’s

Rol Mecus: projectmanager

Bijzonderheden: buitenruimte

Partners:
– Architect: architectenbureau Jaap Dijkman
– Realisatie: constructeur Strackee

Medio 2019

Start van de ontwerpfase

Medio 2022

Start sloopwerkzaamheden

Oplevering

Naar verwachting vindt de oplevering medio 2024 plaats

bokeh of lights

Asbestsanering

Tijdens de bouw in de jaren 70 werd er asbest gebruikt. Daarom schakelde Mecus een deskundig bureau in om een rapport uit te brengen over de sanering ervan. De uitkomst: alle kitranden van de beglazing en doorvoeringen moesten worden verwijderd. Jan: “Er bleek 12 km aan kitnaden verwerkt te zijn in het totale gebouw. Dit zorgde voor extra kosten. Dit hebben we tijdig gecommuniceerd met de opdrachtgever. Ook zorgden we ervoor dat de sanering op de meest efficiënte manier werd uitgevoerd. Zodat het zo min mogelijk impact had op het budget én de werkzaamheden.”

Energievoorziening

In de jaren 70 zag de energievoorziening er ook heel anders uit. Zo was er één grote ketel voor het hele gebouw op de bovenste twee verdiepingen. Jan: “We besloten deze te vervangen door een warmtepomp en zonnepanelen. Het gebouw voldoet hierdoor aan de BENG-norm (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Hiervoor is op de tweede verdieping een compactere installatieruimte gerealiseerd, waardoor de bovenste twee etages vrij kwamen voor extra woningen.”

.

“We zorgden ervoor dat het gebouw voldoet aan de BENG-norm”

,,