Opleidingscentrum brandweer

Geschikt voor de simulatie van levensechte scenario’s

Veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland hadden de wens voor een nieuwe opleidingsfaciliteit om brandweerlieden effectief op te leiden, vanaf een centrale plek. Zij schakelden Mecus in om tot een haalbaar en passend plan te komen.

Opleidingscentrum

Om de brandweerlieden zo goed mogelijk op te leiden, wilden de veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland verschillende scenario’s zo realistisch mogelijk kunnen nabootsen. In februari 2022 namen zij hiervoor contact op met één van de partners. Michel: “Het ging om een nieuwe locatie voor trainingen in brandbestrijding, de indeling van het pand vroeg dus om bijzondere details en specifieke oplossingen.”

Haalbaar plan van eisen

Michel: “De wens was om verschillende scenario’s na te kunnen bootsen. Het opleidingscentrum moest hier volledig op afgestemd worden. Dit betekende dat we álles te weten moesten komen over hun manier van werken. Alleen dan konden we een goed plan maken voor een indeling die 100% aansluit op de trainingen.”

3Dmodel

Naast een plan van eisen, zorgden we ervoor dat ook de veiligheidsregio’s een goed beeld kregen van hoe het plan er in de praktijk uit zou komen te zien. Samen met de architect ontwikkelden we een 3D-model, naast de omschrijving van het plan in tekst. Dit model van het mogelijke eindresultaat maakte het nóg eenvoudiger om met elkaar in gesprek te gaan over de details.

Over dit project

Uitdaging:

nieuwbouw opleidingscentrum brandweer

Omvang:

twee hectare

Rol Mecus:

vastgoedadvies incl. businesscase

Bijzonderheden:

een pand geschikt om extreme omstandigheden na te bootsen

Partners

Emerge&See:

Emerge&See bracht kennis in op het gebied van opleiding en training

K3 Architecten:

K3 Architecten heeft het PvE vertaalt in het 3d-model

Mecus:

Mecus zorgde voor een technisch en functioneel PvE. En vertaalde deze na goedkeuring naar een financieel haalbare businesscase

Februari 2022

Veiligheidsregio’s Gooi en Vechtstreek en Flevoland schakelen Mecus in

Maart – augustus 2022

Gesprekken met de veiligheidsregio, uitgebreide inventarisatie van wensen en behoeften

September 2022

Presentatie plan van eisen

December 2022

Businesscase afgerond

Dagelijkse praktijk begrijpen

Om tot een passend en haalbaar plan van eisen te komen, dook het team dan ook diep in de dagelijkse praktijk van de brandweer. Michel: “We wilden o.a. weten: hoeveel wagens ze gebruikten, hoeveel en welke scenario’s ze na wilden bootsen, wat ze in de dagelijkse praktijk tegenkomen en hoe zij dan precies trainen. Alleen op die manier konden we erachter komen wat er nodig was voor een oplossing op maat. En ontdekten we feiten die we anders nooit zouden weten.”

Tot in detail doorvragen

De sleutel tot succes was in dit geval: doorvragen. Michel: “We vroegen tot in detail hoe de werkzaamheden van brandweerlieden eruitzagen en waar ze mee werkten. Hierdoor wisten wij hoe we hun ruimte zo efficiënt mogelijk konden indelen. Op die manier brachten we ook benodigdheden als elektra en water in kaart, plus de kosten die hierbij kwamen kijken.”

We doken diep in de dagelijkse praktijk van de brandweer

,,