Transformatie supermarkten Weert e.o.

Van geel naar blauw, van Jumbo naar Albert Heijn

Om groei te realiseren stapt de Heerschap Groep over van Jumbo Supermarkten naar Albert Heijn. Hiervoor moesten ook de winkelpanden grondig worden getransformeerd. Een bijzonder project door zijn korte looptijd en harde deadline.

Over Heerschap Groep

De Heerschap Groep is een echt familiebedrijf. Sinds 1966 is de naam Heerschap een begrip in Limburg. In dat jaar openden John en Toos Heerschap hun eigen bakkerij. Ze werkten 80 à 90 uur per week. Het bedrijf groeide en broer Piet kwam in de zaak werken. Door grenzeloze ambitie kwamen er winkels en supermarkten bij, verhuisde de bakkerij naar Roggel en werd deze later nog eens uitgebouwd. Toen al stond Bakkerij Heerschap bekend als de grootste en modernste ambachtelijke bakkerij van heel Limburg én trotse partner van Jumbo. Uiteindelijk sloot Stan Heerschap een partnerschap met Albert Heijn. Hierdoor was een transformatie ‘van geel naar blauw’ (van Jumbo naar Albert Heijn) nodig.

Korte doorlooptijd

Albert Heijn besloot om in één keer de omschakeling te maken in vijf supermarkten. Het proces van idee tot daadwerkelijke uitvoering, inclusief ontwerp en logistieke planning, vond plaats binnen een strakke doorlooptijd van 40 weken. Projectontwikkelaar Jan vertelt: “Aan ons de taak om het technische aspect van de ruwbouw van de winkels te begeleiden en ervoor te zorgen dat alles perfect georganiseerd was. Bij één supermarkt hebben we bijvoorbeeld de gevel volledig vervangen. Zodat deze meer eenheid uitstraalt. Deze werkzaamheden hebben we met onze partners zo uitgevoerd dat de winkels gewoon open kon blijven. Zodat de inrichting van de binnenkant van de winkels uiteindelijk in één week tijd geregeld kon worden.”

In een week afgebouwd

Uiteindelijk zetten de afbouwpartners van Albert Heijn de puntjes op de i binnenin de supermarkt. Voor elke supermarkt hadden ze hier ongeveer een week de tijd voor. Om de continuïteit te waarborgen én omwonenden zoveel mogelijk te ontlasten zijn de verschillende locaties gefaseerd verbouwd. Alle supermarkten zijn in het voorjaar van 2022 opgeleverd.

Over dit project

Locatie:

Weert e.o.

Uitdaging:

ruwbouw van vijf supermarkten in Weert e.o.

Omvang:

vijf supermarkten in Weert e.o.

Rol Mecus:

projectmanager

Bijzonderheden:

korte doorlooptijd en strak tijdsschema

Partners:

– Realisatie: Bouwbedrijf Teng Wijen
– Architect: Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn

November 2020

Heerschap Groep schakelt Mecus in voor projectmanagement

Juli 2021

Eerste onherroepelijke vergunning wordt afgegeven

April 2022

De afbouw van het laatste filiaal wordt afgerond

Niet alles in de papieren

In de loop der jaren werden al de nodige veranderingen doorgevoerd bij de supermarkten. Zo werden naastgelegen panden erbij getrokken of muurtjes uitgebroken. Jan: “Dit is niet altijd meer terug te zien in het archief. Daarom hebben we zoveel mogelijk partijen geraadpleegd die ook bij oorspronkelijke werkzaamheden betrokken waren. Zo kwamen we niet voor verrassingen te staan.”

Betrokken partners

Het weer, lokale omstandigheden en onverwachte situaties kunnen van invloed zijn op een project. In Weert kregen we te maken met de carnavalsoptocht, waardoor een groot stuk van onze toegangswegen was afgesloten. Jan: “Het is belangrijk om samen te werken met partners uit de omgeving. Zij kennen de buurt en bewoners niet alleen goed, ze zijn vaak ook meer betrokken. De aannemer was erg flexibel en begrijpt wat het betekent om een supermarkt draaiende te houden. Dat is ook de bedoeling in een bouwteamverband. Met een aanbesteding was dit zeker niet gelukt.”

“We hebben de voorbereiding en ruwbouw in 40 weken gerealiseerd zodat de winkels in slechts een week konden worden ingericht”

,,

Transformatie Dorpstraat Gendt

Gendt

project bekijken

Opleidingscentrum brandweer

Flevoland

project bekijken

Wonen in het Wapen

Bemmel

project bekijken

Transformatie supermarkten Weert e.o.

Weert e.o.

project bekijken

Bavo Kerk

Angeren

project bekijken

Meer projecten bekijken? Kijk rond in het overzicht

naar het overzicht