Wonen in het Wapen

Van gedateerde feestzaal naar luxe appartementen

Wat te doen met een feestzaal die al ruim 10 jaar leegstaat? Met dit vraagstuk trokken de eigenaren van Het Wapen van Bemmel in 2019 bij Michel van Wijk aan de bel. Ontdek hoe we tot een nieuw plan kwamen en hoe het traject eruitzag.

Het Wapen van Bemmel

Het Wapen van Bemmel is al meer dan 70 jaar een begrip in het dorp. De feestzaal naast het restaurant was al sinds 2012 niet meer in gebruik. Veel dorpelingen hebben hier belangrijke mijlpalen in hun leven gevierd. Denk aan bruiloften, jubilea en verjaardagen. Michel: “Bij het opstellen van een plan om nieuw leven te blazen in de feestzaal van het naastgelegen restaurant, was direct duidelijk dat we niet zomaar voorbij wilden gaan aan de impact van de locatie op het dorp.”

Bouwen in de stijl van omgeving

Samen met de architect hebben we een plan gemaakt dat past bij het dorpse karakter: niet één groot gebouw, maar losse panden. Dit presenteerden we bij de gemeente Lingewaard. In eerste instantie was het plan om op de begane grond ook winkels of een bibliotheek te huisvesten. Vanuit de gemeente bestond echter een grote behoefte aan woonruimte. Michel: “Daarom stelden wij in oktober 2019 een compleet nieuw plan voor: transformatie naar luxe (gelijkvloerse) koopappartementen.”

Verkoop gestart

Uiteindelijk diende Mecus op 1 augustus 2022 de aanvraag in voor een bouwvergunning. Die werd in december 2022 toegekend. De verkoop van deze appartementen is inmiddels gestart

Over dit project

Locatie:

Bemmel

Uitdaging:

transformatie leegstaande feestzaal

Omvang:

20 appartementen van ca. 83 m2 tot 188 m2

Rol Mecus:

projectontwikkelaar

Bijzonderheden:

binnenstedelijk bouwen

Partners:

– Realisatie: Hendriks Bouw en Ontwikkeling
– Architect: Qwartier Architecten

Februari 2019

Eerste kennismaking en start project

Mei 2019

Mecus presenteert eerste plan bij gemeente Lingewaard

Mei 2022

Gemeente Lingewaard stelt het bestemmingsplan vast

Maart 2022

De verkoop van de appartementen start

Oplevering: Naar verwachting vindt de oplevering in 2025 plaats

Logistieke uitdaging en oog voor naastgelegen horeca

Het gaat om een locatie in het centrum van Bemmel, en de ruimte voor de bouwplaats is beperkt. Michel: “Logistiek gezien een uitdaging. Daarom schakelden we een aannemer in die is gespecialiseerd in binnenstedelijk bouwen. Ook met de continuïteit van het naastgelegen restaurant houden wij rekening. We denken hierover mee, zodat hun gasten er graag blijven komen en zij hun terras open kunnen stellen tijdens belangrijke evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse.”

Bouwvergunning en uitgebreid participatieprogramma

Het 13,5 meter hoge pand heeft wel invloed op het vrije uitzicht van omwonenden. Michel: “Dit was een belangrijk aandachtspunt waaraan we zeker niet zomaar voorbij wilden gaan. In een uitgebreid participatieprogramma lichtten we hen hier uitgebreid over in en gingen het open gesprek met ze aan.”

.

We houden óók rekening met de continuïteit van het naastgelegen restaurant

,,

Transformatie Dorpstraat Gendt

Gendt

project bekijken

Opleidingscentrum brandweer

Flevoland

project bekijken

Wonen in het Wapen

Bemmel

project bekijken

Transformatie supermarkten Weert e.o.

Weert e.o.

project bekijken

Bavo Kerk

Angeren

project bekijken

Meer projecten bekijken? Kijk rond in het overzicht

naar het overzicht